mandag 10. mai 2010

Mai er bra for leseløver

For noen år tilbake ble fastprisperioden på bøker redusert, slik at man nå allerede i mai kan få noen av fjorårets titler til supre priser. Her følger bokkuppene jeg opplever å ha gjort den siste uken, med en kort presentasjon. Gleder meg til å ta fatt på disse. For den som ønsker å lete etter gode bøker til suverene priser er det vel Mammutsalget i februar/mars og maisalget i norsk bokhandel som er mest aktuelt. Ellers har jo jeg fått en forkjærlighet for alle loppemarkedkuppene man kan gjøre, men denne helgen ble det uforrettet sak, gitt. Vel, her er altså mine maikjøp så langt:

9788203195518_Nesbo_highresJo Nesbø – Panserhjerte.
Kr. 399,- Kr. 120,-
To kvinner er funnet drept i Oslo, begge har druknet i sitt eget blod. Mysteriet politiet står overfor, er at stikksårene i ansiktene til de døde er blitt påført fra innsiden av munnen. Kaja Solness fra Voldsavsnittet blir sendt til Hong Kong for å oppspore en mann som er deres eneste spesialist på seriedrap. Den alkoholiserte politimannen har gjemt seg et sted i millionbyen, på flukt fra demonene fra forrige drapssak, minnene om kvinnen han elsker og kreditorer. Hans navn er Harry Hole.

innbundet Hanne Ørstavik – 48 rue Defacqz.
Kr. 339,- Kr. 99,-
Rakel og Paul er tvillinger, maler og arkitekt, de bor i 48 rue Defacqz, de arbeider og kommer seg gjennom dagene, likevel lever de i en tilstand av tidløs uvirkelighet. Samtidig er jo noe virkelig, men hva, og hvordan? Hvordan komme nær det levende i seg? Samuel finnes, med varme i hendene. Og det kommer en ung kvinne, som står utenfor huset, som ikke går. 48 rue Defacqz er en roman om kunst og arkitektur, om form og pust og kjærlighet.

MK1 06.01:Layout 1 Karl Ove Knausgård – Min kamp 1.
Kr. 299,- 129,-
Romanen åpner med en svimlende beskrivelse av døden. Derfra fortelles det om forfatteren Karl Ove Knausgårds kamp for å mestre livet og seg selv og sine egne ambisjoner på skrivingens vegne, i møte med de menneskene han har rundt seg. Min kamp. Første bok utforsker det å vokse opp og være overgitt en verden som ser ut til å være komplett, avsluttet, lukket. Romanen beskriver det unge blikkets varhet og usikkerhet, der det registrerer andre menneskers tilstedeværelse og vurderinger med en åpenhet som er voldsom og nesten selvutslettende i sin konsekvens. I en borende prosa som oppsøker det sårbare, det pinlige og det eksistensielt betydningsbærende, blir dette en dypt personlig roman, selvutprøvende og kontroversiell. Et eksistensielt omdreiningspunkt er farens død, et annet er kanskje hovedpersonens debut som forfatter.

Ostli_PolitiOgRover Kjetil Stensvik Østli – Politi og røver.
Kr. 369,-
Kr. 169,-
Gjennom Kjetil S. Østlis kontakt og etterhvert vennskap med den tidligere spaneren Johnny Brenna og den tidligere kriminelle Petter R. Hansen, fortelles historien om hvordan et miljø som oppsto på Tveitasenteret på 70-tallet, endte med ranet av Nokas og et politidrap i 2004.
Boken retter et kritisk blikk på politiets ressurser og prioriteringer og gir et unikt innblikk i mentaliteten som preger både de kriminelle og politiet.

När man skjuter arbetare Kerstin Thorvall – När man skjuter arbetare.
Svensk pocket kr. 21,-
En läroverksadjunkt från södra Sverige och med ett svärmiskt intresse för arbetare kommer till Tärnaby i norr och träffar en tolv år yngre småskollärarinna. Deras kärlekshistoria utspelar sig i skuggan av 30-talets klassamhälle och de dramatiska Ådalshändelserna då fem människor skjuts till döds av militär. Men mannen i historien är sinnessjuk och får egentligen inte gifta sig för att inte hans anlag ska föras vidare

9789170017346 Carl-Johan Vallgren – Kunzelmann & Kunzelmann.
Svensk pocket kr. 39,-
Efter sitt stora genombrott med den augustvinnande Den vidunderliga kärlekens historia (2002), gör Carl-Johan Vallgren comeback med en djupt underhållande och sylvass skälmroman om brott och bedrägeri, om falskhet och äkthet. När Viktor Kunzelmann dör framför sitt staffli, 83 år gammal, rullar en osannolik historia upp sig för hans son Joakim. Den har sina rötter i mellankrigstidens Tyskland, utspelar sig under andra världskriget och löper vidare in i 40- och 50-talets Sverige. Den framgångsrike och berömde tavelkonservatorn, änkling och tvåbarnsfar, visar sig också ha hetat något helt annat, och varit någon helt annan? Joakim och hans syster Jeanette tvingas nu pussla samman en ny bild av Viktor, där småstaden Falkenberg och karriärårens Stockholm får sällskap av helt andra miljöer och erfarenheter, som förfalskarverkstäder, fångläger och berlinska bögklubbar.
      Joakim Kunzelmann i sin tur lever i början av det nya seklet ett annat slags dubbelliv, i en hektisk virvel av pengar och sex där lögner och självförakt är på väg att knäcka honom. Han har misslyckats som skribent och med sitt äktenskap, och hans förnedringsresa, full av prövningar, för honom från lyxkrogar och dokusåparedaktioner till porrfilmsträsket och svarta affärer av olika slag. Allt medan han försöker förstå vem hans far egentligen var.

9789100111847 Klas Östergren – Gentlemen.
Svensk pocket kr. 35,-
Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, f d barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nedgången. Det försiggår en massa underligheter i det där huset. Bröderna Morgan är minst sagt gåtfulla.
     Det tycker i alla fall författaren "Klas Östergren", när han kommer in i bilden. Sommaren 1978 driver han omkring i stan, bestulen på allt han äger och har, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse.
     Läsaren får följa med på vidsträckta upptäckter i Morganbrödernas liv, ner i 60-talets Stockholm och Europa, för att slutligen hamna i den bistra och svåra vintern 1979, då hela världen ser ut att stå inför den sista katastrofen. Bröderna Morgans olika sätt att leva ställs inför en sista prövning.
     Förvecklingarna är många i denna roman, som är full av frisk fabuleringsglädje och sinnrik intrigflätning. Den bjuder på ett helt fyrverkeri av äventyr, och till slut sitter berättaren själv och undrar över vad som hänt.

9789170014123 Klas Östergren – Gangsters.
Svensk pocket kr. 35,-
Gentlemen från 1980 blev Klas Östergrens stora genombrottsroman och räknas idag till en av våra moderna klassiker. Romanen Gangsters tar, tjugofem år senare, vid där Gentlemen slutar. I en paradlägenhet på Hornsgatan sitter författaren Klas Östergren och skriver ner berättelsen om Henry och Leo Morgan och alla de andra excentriska karaktärerna. Det blir en vindlande och svindlande historia om kärlek och självbedrägeri, om ett ödesdigert möte i Wien och en plats i radioskugga, långt bortanför 3G-nät och kraftledningar, om illegala vapenaffärer och en ros som heter Fleur du mal och blommar rikligt och sent. Berättelsen sträcker sig från slutet av 70-talet fram till våra dagar och när den avrundas har berättaren fått överblick och perspektiv på vad som egentligen har hänt. På så sätt fullbordas inte bara en utan två historier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails