torsdag 27. mai 2010

Denne boka må du lese!

I 2003 kom det en liten roman fra Mark Haddon; Den merkelige hendelsen med hunden den natten (The Curious Incident of the Dog in the Night-time). Tittelen er et sitat fra Sir Arthur Conan Doyles novelle Silver Blaze fra 1893.

den merkelige hendelsen med hunden den nattenHos forlaget finner vi følgende omtale:
Christopher er femten år og lider av en mild form for autisme. En dag finner han hunden til Mrs Shears stukket i hjel med en høygaffel og bestemmer seg for, som selveste Sherlock Holmes, å løse mysteriet. Men under den døde hunden ligger løgner og mørke følelser begravet, og Christophers søken etter synderen leder han mot hans far og hans mor, som skal ha dødd av slag, men er det virkelig slik det er?

Christopher er en intelligent fyr. Matematikk er hans sterkeste felt, og han løser matematikkgåter hans jevnaldrende bare kan drømme om. Men ansiktene rundt seg og deres utrykk, se det er en kode Christopher ikke klarer å knekke. Farger, derimot. Farger forteller Christopher mye. Og slik blir vi kjent med Christopher og hans verden. En verden som er svært ulik den de fleste av oss kjenner, men på samme tid svært så lik.

mark_haddon_curious_incidentBoka er skrevet med en varme og omsorg for Christopher, og unngår derfor å sykeliggjøre hovedpersonen. Derimot sitter (i alle fall denne) leseren igjen med en usigelig respekt for Christopher – og med en følelse av å ha blitt et litt rikere menneske.

Dette er en liten perle av en bok som handler om å gjøre en komplisert tilværelse så forståelig som mulig. Om du ikke har lest den allerede – les den nå! Evt. les den en gang til – det er den verdt.

Mark Haddons hjemmeside
Haddons norske forlag, Pax
Kjøp boka hos Amazon
Kjøp boka hos Capris (den jevnt over rimeligste norske nettbokhandelen)

curiousbg

3 kommentarer:

 1. Du begynner sikkert snart å bli lei av at jeg er enig med deg, men denne boken likte jeg også veldig godt. Haddon treffer stemmen til Christopher, som vel er lettere autistisk om jeg ikke husker feil, perfekt - og språklig stiller den dermed i samme klasse som Veien til verdens ende av en av mine store norske favoritter: Sigurd Hoel. Men Den merkelige hendelsen med hunden den natten er mer enn bare språket, den er også en spenningsroman - en veldig god en!

  Glimrende anbefaling igjen, Rune!

  SvarSlett
 2. He he... Blir ikke lei. Blir heller forundret og begeistret over at det jeg skriver blir lest og satt pris på. Tusen takk!

  Veien til verdens ende har jeg tilgode. Den legges til på lista over bøker som skal leses. Takk igjen! Har dessverre lest alt for liste Hoel, men nå får jeg muligheten til å rydde opp i det problemet :)

  For øvrig - takk for hilsen via Hege :)

  SvarSlett
 3. Ja! Denne er fantastisk herleg.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails