tirsdag 22. juni 2010

The Uncommon Reader – Alan Bennett

Fra tid til annen lar jeg tankene flyte fritt rundt bøker jeg har lest gjennom årene. Ofte tar tankene meg igjennom selsomme opplevelser, og innimellom gjenopplever jeg perler osm jeg ønsker å dele med andre. Tidligere har jeg skrevet om The Curious Incident with the Dog in the Nighttime og Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede. Begge disse er perler som jeg har glede av langt utover den korte tiden det tok å lese dem.

153_jpg_280x450_q85 Så er også tilfelle med Alan Bennetts The Uncommon Reader. Å kalle dette stor litteratur vil kanskje være å overdrive en smule, både i omfang og innhold, men det er like fullt mange gode iakttakelser og mye vidd gjennom de snaut 130 sidene.

Den uvanlige leseren i dette tilfelle er Dronning Elisabeth II som helt tilfeldig dropper innom bokbussen ved Windsor. Møtet med bokbussen blir skjebnesvangert i den forstand at Dronningen begynner å lese Bøker med stor B og ikke bare Dick Francis. “Now that one is here, I suppose one ought to borrow a book,” er dronningens umiddelbare kommentar når hun noe forfjamset står inne i bokbussen.

Dronningens lesing avanserer raskt fra lett(?) underholdning til relativt tung og avansert litteratur, og hun lar ingen sjanse går fra seg til å lese. Til og med majestetiske rutiner må vike til fordel for lesing. Og som vi boklesere godt kjenner til, blir man gjerne så oppslukt i den bok man til enhver tid er i gang med at man leter etter muligheter til å bare lese én side til. I tillegg får man en uendelig lyst til å konversere om det man har lest og leser, noe som sikkert kan oppleves noe trettende for våre omgivelser. Så også med Dronningen. Statsmenn, hofftjenere – ja alle blir gjenstand for Dronningens nyvunne lidenskap. Dette skaper usikkerhet i kongeriket. Og når Dronningen begynner å vise interesse for å skrive selv, da…

Denne boka har noe som enhver bokleser vil kjenne seg igjen i, spekket med vittige situasjoner, absurditeter, sarkasmer og strålende observasjonsevne. Om du ikke allerede har lest den, gjør den til selskap for en dag i løpet av sommeren. Det vil du ikke angre.

1640.x2 Alan Bennett kjenner kanskje mange til fra før, men da helst som skuespiller og dramatiker. Meg bekjent er dette foreløpig eneste bok fra hans hånd som også er oversatt til norsk. Boken ble utgitt på Pax Forlag med tittelen En uvanlig leser og er oversatt av Ragnfrid Stokke.

På engelsek er boken kommet i pocket, og kan i skrivende stund kjøpes hos Amazon.co.uk for £ 3,99 + porto. Evt. finner du den også hos Capris.no til kr. 61 + evt. porto.

Veiledende pris for norsk utgave er kr. 199,-, men hos Capris.no kan du få den til kr. 173,- + evt. porto.

Om Alan Bennett på Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails