tirsdag 15. juni 2010

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann – Jonas Jonasson

Da jeg nylig gikk til anskaffelse av et lesebrett (Sony Reader PRS-900), ville jeg gjerne også fylle det med bøker jeg ønsket å lese. Til tross for CappelenDamms hederlige forsøk på å lage en kanal for norske bøker gjennom digitalbok.no, er det fortsatt ingen distribusjon av norske e-bøker å snakke om. I Sverige, derimot, kan man finne et relativt bredt og godt utvalg. Dette har man tilgang til både via svenske sider og capris.no. Svenskene, som i store deler av bokmarkedet for øvrig, har valgt ePub som sitt format. Finfint format, som er lett å manøvrere i.

Vel, nok om lesebrettet (som jeg forresten foreløpig er rørende godt fornøyd med…).

9164202968 Første bok ut ble altså Jonas Jonassons debutbok, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Den selvlærte sprengningseksperten Allan Karlsson befinner seg på et aldershjem han har innfunnet seg med at blir hans endeholdeplass her på jorden. Det vil si inntil hans hundreårsdag. Kommunalråd, presse og andre prominenser møter opp for å hylle hundreåringen, og det er bare kort tid før markeringen skal finne sted at Karlsson får det innfall å stikke sin veg. Som så ofte i livet tidligere følger Karlsson sine innfall, og han kryper ut av vinduet sitt i bare tøflene. Herfra blir vi med på en månedslang jakt på hundreåringen og hans etterhvert store skare av venner. Eller hva sies om en god gammel vaneforbryter, en multinestenutdannet gatekjøkkeneier, Den Skjöna og hennes elefant Sonja, næringsmiddelsmåskurken Bosse, narkokongen Gäddan og politimannen Aronsson. Boken foregår parallelt i nåtid og et tilbakeblikk på Karlssons hundreårige – og svært så mangefasetterte – opplevelser. Også her er persongalleriet rikt; Franco, Truman, Stalin, Erlander, Mao, Churchill, Nixon, Popov og mange, mange flere. Karlsson evner faktisk å overvære de aller fleste storpolitiske hendelser gjennom nittenhundretallet.

Karlsson er herlig apolitisk og tar ikke hensyn til verken politikk eller religion når han gjør sine valg – og det er nokså befriende å lese om et menneske som aldri har dette aspektet i sitt liv. Valgene blir utelukkende gjort etter innfallsmetoden og etter om Karlsson liker personen som gir ham mulighetene og valgene. Og det gjør han ofte.

At Allan Karlsson og hans venner etterhvert er etterlyst for tre mulige drap m.v. er bare et lite krydder som gir historien et ekstra løft. Herlig!

Historien er en skikkelig røverhistorie, en historie som fikk meg til å humre meg gjennom de trehundre sidene. Det er også en liten leksjon i nyere historie, i alle fall hva gjelder ulike sprengningsmetoder…

Hvis du
1. ønsker å bli underholdt noen timer i sommer,
2. gjerne leser litteratur på svensk,
3. setter pris på en usannsynslig godt fortalt røverhistorie
4. og liker å le mens du leser,
da synes jeg du skal gi denne boken en mulighet.

Dette er ikke stor litteratur. Ikke svært spennende heller. Bare sabla god historiefortelling.

Boka er utgitt på Piratförlaget AB, og kjøpes i Norge enklest hos capris.no, hvor prisene, eksklusiv evt. porto, er fra kr. 37,- (pocket), via kr. 48,- (e-bok) til innbundet kr 189,- (lydbok på CD). Vel verdt penga!

Litt mer om Jonasson kan du lese på Piratförlagets sider.

3 kommentarer:

 1. Selv koser jeg meg med Amazon.com's Kindle DX. Ikke mange norske bøker å finne enda, men det er muligheter dersom jeg går gjennom en liten konverteringsprosess, tror jeg. Og så må jeg legge til at både Myren og Graven har vært glimrende leseopplevelser de siste ukene...

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 3. Tore.
  Jeg luktet også på Kindle, men slo det fra meg da den visstnok ikke har mulighet for å vise skandinaviske bøker med evt. kopibeskyttelse.
  I det hele tatt er det svært få norske bøker å fremskaffe som ebok. Forlagene holder tilbake da myndighetene har valgt å legge mva. på ebøker i motsetning til alle andre bokformater som lydbok (CD & MP3) og papirbok. Egentlig var det planlagt en bransjelansering av norske ebøker 16 mars, men nå er dette helt i det blå.
  Men som sagt - storfornøyd med PRS-900 fra Sony.

  Mmm... Indridason, ja. Herlig! :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails