onsdag 28. juli 2010

Nå har jeg også lest den…

Bilde hentet fra www.penguin.co.uk …og du verden for en bok. Boka jeg tenker på er A Confederacy of Dunces (Tåpenes sammensvergelse) av John Kennedy Toole.Toole selv fikk aldri oppleve at boka ble utgitt, da han tok sit liv, drøyt 31 år gammel 6. mars 1969. Boka ble første gang utgitt i 1980 etter iherdig innsats fra hans mor, og i 1981 fikk boka Pulitzerprisen, hvilket er første gang prisen ble utdelt posthumt.

 

Bilde hentet fra http://www.tiden.no/

Som sagt døde Toole for egen hånd i 1969. Han var i gang med en doktorgrad i engelsk da han ble innkalt til militærtjeneste. Etter endt tjeneste hadde han diverse småjobber og skrev ved siden av. Hans manus ble stadig refusert og dette i kombinasjon med tett omgang med alkohol og helseproblemer kan se ut til å ha blitt for mye for ham. Heldigvis kjempet hans mor videre for å få manuset utgitt og ble til slutt kronet med hell.

John Kennedy Toole
(17.12.1937 - 06.03.1969)

Bokas hovedperson er Ignatius J. Reilly, en misantrop knapt uten like i litteraturen. Ignatius er “hyperlærd”, smellfeit og arbeidsløs mann som bor hjemme hos sin mor i New Orleans. Han fordriver tiden med å se alt som går på kino, trash-tv og kritisere og forbanne sin egen samtid. Etter en serie uheldige hendelser i byen sammen med sin mor, blir han tvunget ut i arbeislivet. Det er gjennom dette vi følger Ignatius; hvordan han klarer å prege dagene til de aller fleste i sin omkrets i både positiv og negativ forstand.

Det er vanskelig å beskrive boka og dens innhold, for den handler jo egentlig ikke om noen ting (som også ble brukt som avslagsargument overfor Toole selv). Likevel sitter man igjen med en følelse av å vite noe mer om menneskenaturen etter å ha lest boka. I tillegg til å ha ledd høyt flere ganger. For dette er morsomt, svært morsomt. Forviklingene, tablåene og relasjonene er ubetalelige. Hele persongalleriet er kostelig, eller hva sies om en aspirerende eksotisk danserinne som øver inn et nummer med sin tamme papegøye, nakenposerende bareier, undercover politimann jobbende på offentlig toalett, tilnærmet dement kontoransatt m.v. Ubetalelig.

Norsk pocketutgave. Bilde hentet fra www.tiden.noSom dere skjønner – jeg anbefaler boka svært varmt. Men vær forberedt på lange, tilnærmet uforståelige sider med Ignatius’ egne skriverier.

Boka er å få i flere engelskespråklige utgaver, bl.a. fra Amazon, og er også utgitt på norsk av Tiden Norsk Forlag. Boka er (etter sigende) strålende oversatt av Nils Werenskiold. Den kan du for eksempel kjøpe hos Capris (hvor du også kan kjøpe den på svensk, dansk, spansk, tysk, engelsk eller finsk).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails