tirsdag 6. juli 2010

Bokby – en herlig idé og et sted å finne skatter i massevis

Den Norske Bokbyen, Fjøsen. (bilde fra bokbyen.no) Hva er en bokby? Hos Bokbyen ved Skagerrak finner vi følgende forklaring:
”Bokby - village de livres, booktown, kirjakylä - er et lite tettsted med bruktbokhandel som dominerende særpreg. Et kjennetegn ved bokbyer er at de gjerne har natur- og kulturomgivelser som er med på å gjøre dem interessante som reisemål. Et annet kjennetegn er at bokbyer gjerne er små steder som ”tiden har løpt fra”: Tidligere virksomhet er forlatt, forfallet er i ferd med å sette inn, framtidsutsiktene ser dystre ut. 
Et tredje kjennetegn er at bokbyer er små byer. Størrelsen gjør at hele byen kan gjennompreges av det samme emnet, nemlig boka som handelsvare, medium og kulturimpuls.”
Litt mer historikk kan du finne på Bokbyens egne sider her.

Utsikt frå Straumsvågs antikvariat, Den norske bokbyen i Fjærland. (Foto: Trond J. Hansen, hentet fra bokbyen.no) I Norge har vi to bokbyer: Bokbyen ved Skagerrak, Tvedestrand og Den norske bokbyen i Fjærland. Fjærland besøkte jeg for flere år siden og fant bl.a. romandebutene til Ole Paus fra 1974 (Det går en narr gjennom byen med ringlende bjeller) og Torgrim Eggen fra 1992 (Gjeld), begge i 1. utgaver. Tror jeg betalte hhv. kr. 70,- og kr. 60,- for disse. Lar seg høre, gitt.

Tvedestrand havn (bilde fra www.bokbyen-skagerak.no) Denne helgen ble det lagt inn en tur til Tvedestrand, Skandinavias største bokby. Gjorde også her noen svært gode kjøp. Hos Locus bokhus fant følgende bøker veien til mine armer:

  • Aleksander Solsjenitsyn – GULag-arkipelet 1-2. (Pocket 82-10-00967-2, Tiden, 1974). Kr. 60,-
  • Agatha Christie – Ten Little Niggers. (Pocket 1256. Penguin, 1958). Kr. 50,-
  • Maxim Gorki – Moren, to bind. (Pocket 82-7094-151-4 & 82-7094-152-2. Oktober, 1978). Kr. 80,-

Forøvrig kan Locus bokhus anbefales av flere årsaker. Bra utvalg, god kategorisering og alfabetisering, fine priser og en fabelaktig god Toscakake! Må prøves.

Hos Nynorsk Antikvariat var jeg egentlig på utkikk etter Saabye Christensens debutbok Historien om Gly. Denne var dessverre ikke å oppdrive. Likevel skjønte eier av antikvariatet at hos denne kunden er kjøpeviljen stor, så en anbefaling av Dag Solstads Spiraler Svingstol utgitt i Aschehougs Fonteneserie i 1980 ble fort til et kjøp. Kr. 300,-. Dette er de to første bøkene til Solstad, hhv. utgitt i 1965 og 1967, begge novellesamlinger. Boka er i strålende godt skikk og det oppleves som et røverkjøp.

Skatter funnet i Bokbyen ved Skagerrak

Inne i Nynorsk Antikvariat. Bilde hentet fra deres side på Facebook.com Nynorsk antikvariat er virkelig verdt et besøk. Tre etasjer med bøker. Imponerende kategorisering. Bra alfabetisert. Strålende service. Kort sagt – et mønsterantikvariat!

Begge de norske bokbyene bør være obligatoriske feriemål for boklesere. For mer informasjon se følgende nettsteder:

Den norske bokbyen i Fjærland
Bokbyen ved Skagerrak, Tvedestrand

Skal du ut av landet, finner du oversikt over øvrige bokbyer her.

Mange norske antikvariater har mulighet for netthandel, via antikvariat.net. Bokbyen ved Skagerrak har også sin egen nettbutikk hvor mange av utsalgsstedene har lagt ut sine samlinger. Det samme har Den norske bokbyen i Fjærland.

Dessverre har begge mine bokbybesøk vært av kun noen timers varighet. Neste gang skal jeg sette av minst en hel dag. Det anbefaler jeg dere også å gjøre.

2 kommentarer:

  1. Eg lurer på kva bokbyen er, kvar gong eg køyrer E18, og tenker at neste gong vi køyrer her skal eg ta meg tid til å stoppe. Men eg ser jo at vi treng meir enn ein halvtimes pause om vi stopper her, så det er kanskje like greitt at vi ikkje har gjort det til nå.

    SvarSlett
  2. Kanskje litt knapp tid, ja, men noe er bedre enn ingenting. Skattejakt på en halvtime er nok en håpløst prosjekt, men om det er noe spesielt man ser etter kan mye være gjort på den tida.

    Stopp neste gang du er den veien - det er definitivt verdt det.

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails