søndag 8. august 2010

Den hemmelige talen – Tom Rob Smith

I 2008 ble Smiths debutbok, Barn 44, utgitt på norsk. Der møtte vi for første gang den tidligere MGB-offiseren Leo Demidov hvor han etterforsker drapet på en ung gutt, til tross for at systemet ikke tillater dette. Boka var velskrevet, om enn med middelmådig dialog, spennende og jeg endte opp med å like boka godt. En intens thriller, kan man trygt si.

Omslagsbilde hentet fra www.cappelendamm.no I år har Tom Rob Smiths andre bok kommet på norsk, Den hemmelige talen. Også denne gangen er det Leo Demidov og hans uavhengige drapsavdeling vi følger. Etter et kort intermesso i 1949 hvor vi møter Leo som MGB-offiser, er hele handlingen lagt til året 1956, året for Niktia Krutsjovs berømte hemmelige tale til den tjuende paritkongressen 25. februar. Denne talen er også en viktig driver for handlingen i boka. For når flere angivere blir tatt av dage på kort tid, blir Leo og hans kollega Timur kalt inn for å etterforske. Dette er starten på en lang rekke hendelser hvor det blir mer og mer tydelig at Leos involvering er like viktig som drapene som blir begått, og kanskje enda viktigere – hans familie; kona Raisa og adoptivdøtrene Zoya og Elena.

Handlingen går fra den ene dramatiske hendelsen til den andre, bl.a. i Moskva, sibirske GULager og opprøret i Ungarn på høsten samme år.

Som thriller holder boka mål i massevis, dette er intens spenning fra side til side. Likevel sitter jeg igjen med at bokas kanskje største kvalitet er analysene og beskrivelsene av diktaturet og dets vesen. Hvordan frykten for systemet og dets angivere gjennomsyrer tilværelsen. Og hvordan selv reformvennlige personer bruker systemet på verst tenkelige vis for å vinne frem.

Dette er lesing for alle oss som setter pris på en skikkelig thriller – anbefales varmt.

Og dialogene? Jo da, denne gangen sitter de mye, mye bedre enn i debuten. Bra!

Boka er foreløpig å få i innbundet utgave på norsk, utgitt på CappelenDamm og svært godt oversatt av Pål F. Breivik. Kan kjøpes i en bokhandel nær deg, selvfølgelig. Eller hos Capris.no for kr. 305,- (veil. kr. 349,-). Originalspråket er engelsk, og kan i skrivende stund f.eks. kjøpes hos amazon.co.uk i pocket for kun £ 4,21.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails