tirsdag 16. mars 2010

Lars Kepler - Hypnotisören

Som eld, precis som eld. Det var de första orden den hypnotiserade pojken uttalade. Trots att han hade livshotande skador – hundratals knivsår i ansiktet, på benen, bålen, i ryggen, under fötterna, i nacken och bakhuvudet – hade man försatt honom i djup hypnos med hopp om att genom hans ögon få se vad som hänt.”

9100124044 Slik begynner Lars Keplers bok “Hypnotisören” (Albert Bonniers Förlag 2009). Undertegnede er glad i å lese krim. Mye krim! Innenfor de ulike genre jeg liker i kriminallitteraturen mener jeg å kunne skille de gode fra de svært gode og de middels gode. Stor var derfor spenningen da Lars Keplers bok dukket opp i postkassen. Kritikkene var svært variable da boken kom ut i Sverige i 2009 – fra ren slakt til lovprising.

For ordens skyld. Lars Kepler er et pseudonym. Bak navnet skjuler ekteparet Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril seg. “Hypnotisören” er ment som den første i en serie bøker med den finlandssvenske politiinspektøren Joona Linna. En mann hvis hyppigst benyttede vendinger er “Vad var det jag sa” og “Jag har alltid rett”.

Hurtige skift preger boken. Den er skrevet i en svært lett stil, noe som for min del opplevdes som en styrke slik at historien og den fortettede handlingen ble enda sterkere.

Og handlingen, ja. En hel familie (nesten) blir funnet nedslaktet, kun sønnen har overlevd – såvidt! Joona Linna skjønner fort at for å redde familiens gjenlevende datter må han avsløre morderens identitet gjennom å få den hardt skadete sønnen til å snakke. Dermed blir Erik Maria Bark mer ellr mindre presset til å bryte sitt løfte om aldri mer å bruke hypnose. En skremmende kjede av hendelser setter igang som en konsekvens av Barks løftebrudd…

Boken er intenst spennende fra begynnelse til slutt, og de 572 sidene er ferdiglest innen man har rukket å blunke. Som du skjønner – jeg likte boka svært godt. Boka gir et dypdykk inn i det mørkeste i menneskesinnet og har undertoner av grøsser.

Er dette en bok for påsken? Min anbefaling er: Definitivt"!

8202314895 Boka er også oversatt til norsk, og utgitt på Cappelen Damm, kr. 369,-. I skrivende stund har ark.no boken til kr. 323,-. På svensk kan boka kjøpes hos capris.no, f.eks. i pocket til kr. 40,- eller innbundet til kr. 89,-.

2 kommentarer:

  1. Jeg likte den også utrolig godt! Leste den allerede i fjor sommer på svensk og har gledet meg lenge til å kunne anbefale den til andre krimfans.
    Har du forresten fått med deg det superkule varmesensitive omslaget...?

    SvarSlett
  2. Hmm... Varmesensitivt sier du? Hrmf! Slikt fantes ikke på Capris.nos svenske bokrea :-)

    Vil anta at den allerede går godt, da dette definitivt er en spenningsbok som vil apellere til norske lesere. Godt salg ønskes, Anette

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails