tirsdag 9. mars 2010

Jens Lapidus og hans Stockholm noir

Jens Lapidus, ja. Forsvarsadvokaten. Og forfatteren. Lapidus har foreløpig utgitt to romaner og en serieroman, alle i Stockholm noir-serien. Og hva er så denne serien? Først og fremst hardkokt spenning, og alltid skrevet fra perspektivet til the bad guys. Herlig!

 

Cash - Jens Lapidus. Pocketutgave kr. 129,- Første bok ut var Cash – Hatet. Kjøret. Jakten. (Originaltittel: Snabba Cash). Her møter vi for første gang colaselgende Stureplanbrats, juggemafiaen, colakongen Jorge og flere dertil. Alle en del av Stockholms underverden. Hva er det så med boken som tiltaler meg? Vel – det er i amerikansk tradisjon, med kanskje James Ellroy som den fremste sammenlikningen. Korte, konsise setninger, mye dialog med troverdige sosiolekter. Og en strålende anlagt historie. Og hvordan det går med alle disse figurene? Hva tror du da? Kamp på liv og død, selvfølgelig. Hva annet? :)

 

Aldri fucke opp - Jens Lapidus. Pocketutgave kr. 139,-Bok to i serien, Aldri fucke opp (Originaltittel, overraskende  nok: Aldrig fucka upp), fortsetter der forrige bok slapp, men vi følger enkelte personer tettere enn i bok en, samtidig som andre sentrale personer i bok en kun figurerer som bipersoner her. Nå er det politimannen Thomas Andrén, araberen Mahmud og den tidligere leiesoldaten Niklas Brogren som vi følger tettest. Og alle forsøker de å rydde opp i tilværelsen og systemet på hver sin måte. Fortsatt står jugoslavmafiaen sentralt, selvfølgelig. Og også her er det høyt tempo, raske skift og herlig hardkokt språk. Anbefales!

 

Gängkrig 145 - Jens Lapidus & Peter Bergting. Pocketutgave ca. kr. 42,- (+ evt. porto) I dag registrerer jeg at det også er utkommet en serieroman i serien, hvor en av Sveriges fremste serietegnere, Peter Bergting, har illustrert. Gängkrig 145 har jeg foreløpig ikke lest, men venter den i postkassen en av de nærmeste dagene. Spennende å se Mahmud al-Askori i “levende live” :)

 

For den som vil ha litt superurban spenning på påskefjellet så er dette definitivt å anbefale. Ville kanskje ikke anbefalt den til den som er mest avhengig av den klassiske detektiv- eller politiromanen, men heller til den som også likte Wonderboy. Strålende skrevet, godt oversatt og herlig tjukke bøker. Dette er bøker som er umulig å legge fra seg, og man tar seg selv i å holde pusten, bli andpusten og mer dertil. Bøkene er i Norge utgitt på Cappelen Damm AS

 

Og derr så jeg plutselig at Karin også har skrevet om dette – i går! Vi er visst enige :)

3 kommentarer:

  1. Hmmm. Kanskje en idè til nevø i Elverum? Finnes de på biblioteket, eller er de helt nye? Akkurat nå er han godt inn i Boktyven - en fantastisk bok, sier han :-) Er altså på linje med sin mor der. Hva krim gjelder, er han nok mer på linje med onkel...

    SvarSlett
  2. Tror nok det er noe for ham, ja. Ser ikke ut til at de er i Elverum Folkebiblioteks samling, men er i pocket til hhv. kr. 129,- og kr. 139,-

    SvarSlett
  3. Nja...har lest Cash og ble ikke så engasjert. Litt for høyt tempo og hovepersoner som aldri helt greier å engasjere. Tre sekunder av Rosland og Hellstrøm er en bok som fenger mere i høyt-tempo-kjapp-dialog-sjangeren.

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails