søndag 7. november 2010

Bill.mrk. Innspill søkes

Kjære bokvenner.

Jeg er en bokblogger. En som liker å formidle hva jeg leser og hva jeg liker ved det jeg leser. En som leser mye, mye forskjellig og som gjerne vil at andre også leser. Mye.

Dette er hva jeg er, i hvert fall i blogghjørnet mitt. Selv om jeg ofte er frustrert over at jeg får lest for lite, leser jeg nok vesentlig mer enn de fleste jeg omgås til daglig. Så jo, store deler av min fritid går med til å lese bøker, blogge om bøker, lese om bøker, surfe på nettbutikker med bøker, gå i bokhandel eller sitte på kafé, buss eller trikk og forsøke å finne ut hvilke bøker mine omgivelser er opptatt av.

På denne bloggen kaster jeg ut mine tanker om bøkene, ikke alltid like gjennomtenkt, men som et slags eget barometer på bokfronten. Hva liker jeg og hvorfor. Og kanskje det kan inspirere noen til å lese nettopp disse bøkene og også gi meg en tilbakemelding om hva de synes. Eller enda bedre; komme med anbefalinger tilbake. Derfor har jeg ikke lyst til å definere bloggingen min som litteraturkritikk. Eller kanskje jeg skal si at det jeg skriver definitivt ikke er litteraturkritikk. I alle fall ikke i den form den fremkommer i i dagspressen. Jeg følger få eller ingen av formkravene listet opp i Wandrups anmelderskole. Svært lite av det jeg blogger om henges på litteraturhistoriske knagger. Dette er rett og slett gladblogging. Jeg ser ingen grunn til å bruke verken din eller min tid til å skrive om bøker jeg ikke liker. Men diskutere bøker gjør jeg gjerne, både de jeg liker og de som ikke havner øverst på rangstigen. Dette gjør jeg da gjerne på f.eks. bokelskere.no.

Årsaken til at jeg søker innspill, eller hjelp om du vil, er følgende:

For noen tid tilbake fikk jeg en henvendelse fra Den norske Forfatterforenings leder, hvor hun spør om jeg kan tenke meg å delta i en samtale under foreningens medlemsmøte i november. Samtalen skal dreie seg om litteraturkritikk i den offentlige samtalen, eller noe mer utfyllende (hentet fra foreningens invitasjon til medlemmene):

Forfattere og kritikere klager over at dagspressen ikke tar litteraturkritikken seriøst, og at avisene ikke ønsker seg annet enn korte forbrukerveiledninger. Men følger forfatterne og kritikerne med i timen? Er det litterære feltet i ferd med å endre seg radikalt uten at forfatterne forstår hva som skjer?

Eplekjekk som jeg er svarte jeg etter noe betenkningstid ja til forespørselen. Så nå skal jeg altså sitte i panel med kulturredaktør i Dagbladet, Jo Randen, bokredaktør i Klassekampen, Karin Haugen og en av norges mest leste bloggere Ida Jackson. Hvorfor jeg ble spurt blant alle de eminente bokbloggere som finnes der ute står for meg som et under, men det kan selvfølgelig ha med min bokhandlerbakgrunn å gjøre. Noe vet jeg jo om hva en anmeldelse kan gjøre med en bok i omsetningsforstand. Videre vet jeg noe om hva blogger, bokelskere.no, Facebook, Twitter etc. bidrar med i diskusjonen om litteratur generelt og enkeltbøker spesielt.

Derfor. Hva er dine synspunkt på dette? Er bloggene en viktig tilvekst til litteraturkritikken? Er det andre forum som gjelder? Send meg dine tanker, så snakker jeg for flere av oss om et par uker. Og så trenger jeg kanskje ikke grue meg så mye.

Takk!

Mvh. Bjerkestrand

PS. Jeg lover å skrive en liten melding om hvordan samtalen forløp.

7 kommentarer:

  1. Ville bare si at dette hørtes spennende ut.

    Selv velger jeg å kalle mine 'omtaler' for leseropplevelser - veldige subjektive og øyeblikksorienterte - uten andre kriteria :-)

    Jeg leser veldig lite avisanmeldelser og/eller seriøse litt.kritikker - kun når jeg tilfeldig snubler eller hvis det er mye pes/hype - eg Knausgård - og får mesteparten av mine boktips og innspill fra andre lesere, andre blogger, nettsider osv.

    Ikke så mye annet å tilføye enn at jeg:
    Gleder meg til å lese rapporten!

    SvarSlett
  2. Aller først: Gratulerer med invitasjonen! Dette må du ta som en anerkjennelse, og bevis på at bloggen din er blitt lagt merke til!
    Er det slik at litteratur i større grad omtales og diskuteres i bloggene av ufaglærte, og stadig mindre i pressen av såkalt faglærte kritikere?
    Hvis det er tilfelle, så kan det være et uttrykk for at lesere gjerne vil diskutere litteratur, de vil ikke at en kritiker skal slå fast ("bestemme") at den og den boka er slik eller sånn – de vil diskutere det, og gjerne si fra om de er uenige med litteraturkritikeren. Men det er ikke så lett i dagspressen, for eksempel – terskelen føles høy, tror jeg, for å skrive en kommentar til en kritikers anmeldelse som har stått på trykk.
    Diskuteres avisenes anmeldelser som legges ut på nett? Dette vet jeg for lite om, men kanskje du vet?

    Litteraturkritikk på internett er uoversiktlig, det kan være vanskelig å finne fram, om du bare surfer rundt for å finne "god litteratur".
    Jeg liker å lese andres oppfatning av bøker jeg selv har lest – slikt er lett å søke opp og finne. Skal man bruke bloggene til å finne hva andre generelt anbefaler av bøker, må man nesten følge med bloggere man har tillit til, synes skriver godt, eller synes å ha sammenfallende smak med en selv.
    Den store fordelen med bloggene og annen kritikk på nett, er at det er lett å dele, og lett å delta i diskusjoner. Veldig mange har meninger om det de har lest, og får lyst til å prate om det de har opplevd i den litterære sfæren – på nettet kan alle som vil slippe til.

    Profesjonell litteraturkritikk er viktig fordi den kan gjøre at forfattere og forlag skjerper seg, da forutsetter jeg at litteraturkritikerne leser nøye og argumenterer godt for sitt syn. Men det kan være lurt at de skriver fattbart og enkelt, og åpner for diskusjoner. Tror jeg.

    SvarSlett
  3. Spennende!

    Jeg synes du oppsummerer forskjellen mellom bokbloggere og de tradisjonelle kritikerne i det første avsnittet i innlegget ditt. Nemlig svaret på hvorfor? De fleste av oss bokbloggerne er lesehester og ønsker at flere skal lese. Vi ønsker at alle skal få vite når vi har funnet noen skatter og vi ønsker å si i fra når det er bøker enn ikke bør bruke tid på. De fleste av oss gjør dette ved siden av jobb, studier uten noe slags form for betaling.

    Før jeg begynte å lese bokblogger (og etter hvert ha min egen) leste jeg mer anmeldelser i aviser m.m. Det har det blitt mye mindre av. Hvorfor? Jo, for det finnes så mange bokblogger der som skriver et språk jeg forstår og som bruker seg selv når de skriver omtaler/anmeldelser. Etter hvert som man følger en blogger over en periode så blir man kjent med boksmak og man ta i mot tips. Det er bloggere jeg leser som kan rose en bok og jeg ville aldri ha lest den, og det er bloggere der ute som kan slakte ei bok og jeg kan nesten springe på butikken og kjøpe den. Noen bloggere leser man fordi de skriver godt, andre fordi de har lik smak som seg selv, noen for å vite hva man ikke skal lese etc...

    Selv er jeg lagt fra noen litteraturkritiker. JObben min er i en helt annen bransje, jeg har et kontor kjemisk fritt for bøker. Jeg skriver ikke anmeldelser slik som det gjøres i aviser, jeg skriver omtaler (og dermed "frir" jeg meg litt bort fra hva en anmeldelse bør inneholde).

    Man har plass til alle typer litteraturformidlinger i dag, inkludert bokblogger og fora som bokelskere. Spørsmålet er vel heller hvordan man skal nå flere.

    Lykke til, det blir spennende å lese rapporten!

    SvarSlett
  4. Tusen takk for fine kommentarer og gode tanker og innspill.

    Det har jo tatt litt av med fokus på litteraturblogger de siste ukene. Diskusjon i Bok i P2, Kritikkersalong på Litteraturhuset og flere saker i nettmedia, så det blir ekstra spennende å se hvilken retning samtalen vil ta neste lørdag.

    SvarSlett
  5. Hadde noen tanker om det for kort tid siden som jeg deler her: Litteraturstudenter lærer å undertrykke personlige meninger i litterær analyse. Snarere enn å lete etter seg selv i teksten skal struktur, stil og språk analyseres. Når jeg i denne bokbloggen skal skrive om bøker har jeg heldigvis min fulle rett til å skrive om hvordan jeg tenker, ikke bare tenker om språket og stilen. Jeg synes det er interessant å lese andres bokblogger hvor også personligheten trer frem i teksten og analysen av en bok. Jeg synes ofte tekster hvor egne refleksjoner i lys av hvor man selv er kan skape noe nytt i teksten og endre eller øke forståelsen av en tekst. All tekst kan vel ikke håndteres objektivt? Jeg bruker meg selv i tilnærmelse av tekst. Gleder meg til oppfølgingsreferat, flott at du sa ja til å bli med.

    SvarSlett
  6. Hei,
    Jeg tenkte jeg ville komme med et innspill, egentlig et "sidespill", men dog:
    Jeg ønsker et fokus fra lesere og forlagsfolk og folk som generelt er interessert i litteratur til å ta en titt på mitt bloggprosjet: www.edvinsannerman.blogspot.com

    Denne bloggen bruker slik jeg oppfatter det bloggmediet på en ny måte, nemlig til å publisere gode tekster som handler om livet til Edvin Sannerman. Edvin Sannerman er en spesiell karakter som eksisterer som blogger. Tekstene utvikler seg fra dag til dag og til slutt ender de opp i en tekstsamling i en bok.

    Denne formen for blogging åpner for en lavere terskel for å publisere tekster for et stort publikum, og siden denne publiseringen skjer via en blogg åpner det for at denne fiktive karakteren også kan kommentere pågående hendelser og begivenheter som skjer i verden/samfunnet.

    Ta en titt på bloggen, for etter min mening er dette en helt ny måte å bruke bloggmediet på :-)

    Edvin Sannerman

    SvarSlett
  7. Nettopp på grunn av forskjellene fra den formelle litteraturkritikken, er bokbloggere interessante. Vi er ikke bundet av formelle krav på samme måte som litteraturkritikere, men nettopp derfor kan vi heller ikke påberope oss noen særlig grad av gyldighet utover vår egen opplevelse av en bok. Men så er det sånn at menneskers opplevelser nesten alltid speiler allmene menneskelige tema, så da blir vi likevel aktuelle i det litterære felt. Fordi mennesker der ute leser oss. Vi blir lest av hundevis av mennesker hver dag. Det er ikke til å komme utenom. Vi er et supplement til litteraturkritikken.
    Jeg skriver heller aldri 'anmeldelser', men bruker begrepet 'omtaler'.

    Lykke til på debatten, skulle gjerne vært der!

    SvarSlett

Related Posts with Thumbnails