mandag 7. desember 2009

Noen julealbum å låne øre til

Undertegnede er ingen stor tilhenger av julealbum i det store og det hele. Eller, riktigere er det vel å si at innholdet i tekster m.v. kan bli i overkant åndelig og at albumenes arrangement og artistenes høytidelighet (og spiritualitet), samt påtatt prektighet ødelegger for noen relativt gode melodier. Derfor går jeg alltid inn i julehøytiden med en solid dose skepsis, fordommer og stålsatte ører og med blikket (og ørene) rettet mot januar. Dosen man ufrivillig må ta inn av Wenche Myhre, Maria Arredondo og Peter Jöback gjør julen til en sann prøvelse for en kanskje noe sær hjemmekritiker av musikk.

Til tross for dette er det enkelte utgivelser med julemusikk som også unge Bjerkestrand ikke bare kan takle, men som jeg finner rent ut strålende. Både nye og eldre album er representert, og jeg må si at noen av disse albumene gjør at også jeg gleder meg til jul. Ikke verst!


Det er faktisk et par av årets utgivelser som virkelig har tiltalt meg. At Carla Bley leverer solide produksjoner har jeg aldri vært i tvil om, og hun overbeviser stort på sin juleplate av året også - "Carla's Christmas Carols" sammen med sin bassist Steve Swallow og The Partyka Brass Quintet. Enkle arrangementer, men likefullt i så ny og ukjent innpakning at julesangene fremstår som både svært friske og høytidsstemte med et snev av forventning i seg. Vil vel si at albumet nok ikke er for den som ønsker høytidsstemning á la Sølvguttene eller Jussi Björling, da det beveger seg i jazzlandskapet med mye innslag av brass. Anbefales på det varmeste! Og skulle du fortsatt lure, levner vel anmeldelse i Dagsavisen og i dagens Aftenposten (papirutgave) lite tvil. For et lite blikk inn i Carla Bleys univers av musikk og ideer, kan hennes nettside anbefales. Albumet kan lastes ned via iTunes eller kjøpes hos f.eks. Platekompaniet.


Album nummer to av året som jeg mener fortjener oppmerksomhet er Bob Dylans "Christmas in the Heart". At Robert Allen Zimmerman skulle gå hen å produsere en juleplate under pseudonymet Jack Frost var en stor, men ikke desto mer gledelig overraskelse. Og skuffet ble jeg ikke. I all hovedsak har Dylan med seg det samme teamet som var med på hans forrige plate i år "Together Through Life", hvilket borger for godt driv og fine harmonier. Så også på denne platen. Rocka, rått, rufsete
, lekent og strålende julestemningsskaper er karakteristikker jeg gjerne gir denne plata. Og det fremstår som meningsfylt og ekte. For en aldri så liten smakebit, anbefaler jeg gjerne dette sporet og videoen på YouTube. Også dette albumet får fine skussmål fra anmeldere rundt forbi, f.eks. i Aftenposten, Side 2 eller i Dagbladet, hvor de til og med triller en sekser på terningen. Albumet kan lastes ned via iTunes eller f.eks. Platekompaniet, hvor du også kan få den på vinyl(!).


I 1997 gav Bugge Wesseltoft ut albumet "It's Snowing on My Piano". Om en plate alene kan sikre at julefreden senker seg, er det denne. Dette er toner som faller som lette snøflak. Plata inneholder tradisjonelle julesanger samt to egne komposisjoner av Wesseltoft, og det er kun Bugge og hans piano gjennom hele plata. Dette er julesanger slik de bør bli spilt, intet mindre. På min terning er dette en klar sjuer! Arrangementene og harmoniene frembringer gledestårer i øynene og ro i hjertet. Og for den som er redd for at dette blir for "jazzy", kan jeg berolige med at dette bør være spiselig for alle. Nok jazz for meg, og også lite nok til at "min mor" kan høre på det med stor glede. Gi denne plata en sjanse i jula, og andre plater blekner fort. Nyt! Også denne har jeg funnet en låt fra på YouTube. Ellers kan den selvfølgelig kjøpes her: iTunes og Platekompaniet.


Hittil har jeg kun omtalt instrumentale og en amerikansk utgivelse. Dette betyr ikke at det ikke finnes gode utgivelser fra norden også. Blant de plater som de senere årene har gått på høyest rotasjon rundt juletider i heimen, er "Desemberbarn" med Kari Bremnes og Rikard Wolff. Dette er glitterfritt, usminket og med stor varme. Også tekstene får ny mening når to såpass særpregede vokalister gjør sine versjoner av både kjente og kjære sanger og sanger vi er mindre familiære med. Sjekk den ut - det er det verdt. iTunes og Platekompaniet, f.eks. :)

Jeg kommer tilbake med ytterligere synsing senere, blant annet om "Juledrøm" med Majorstuen, "Jul i Folkton" med blant andre Sofia Karlsson og "Rosa frå Bethlehem" med Sondre Bratland. Og så skal dere ikke se bort fra at jeg må si noen ord om Nordstogas og Kyrkjebøs "Strålande jul".

Om noen har tips om plater som bør sjekkes ut, eller er helt uenige med meg, kommentér og del gjerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts with Thumbnails